Cloveniers Gilde Grave In Memoriam Henk Emons
Gildebroeders en Zusters,

Het bestuur heeft de droeve plicht U te laten weten dat: Op 77 jarige leeftijd onze gildebroeder Henk Emons is overleden.

Het bestuur en leden wensen de familie heel veel sterkte met dit grote verlies.

Henk was sinds 13-12-1974 Gildebroeder en vanaf de heroprichting is hij zeer actief bij het gilde betrokken geweest.
Vooral door het maken van de jaarlijkse schietvogels en het afschieten van de kanonnen aan de Maas.
En de laatste jaren het kleine saluutkanon bij zeer vele festiviteiten.
Het bestuur deed nooit tevergeefs een beroep op hem!!!!!!


Cloveniers Gilde Grave Presentje Dames
Februari 2021 - Tijdens een knutselmoment kwam het idee bij Hannie en Ans om iets te maken en rond te brengen om toch ook de dames te betrekken bij de Cloveniers wens.
br>Na veel geplak werden op een winterse dag deze bij iedereen in de bus gedaan. Dames bedankt voor jullie idee!!!!


Cloveniers Gilde Grave Cloveniers Wens
Januar1 2021 - Het bestuur heeft bij alle leden en de weduwen een klein flesje Cloveniers rond gebracht.
Iedereen bedankt voor de medewerking om dit te realiseren.


Cloveniers Gilde Grave In Memoriam Evert Vos
Op 1 sept 2020 onze gildebroeders Evert Vos is overleden, we hebben hem op 8 september met gepaste gilde eer uitgeleiden gedaan uit Grave.

Wij verliezen in Evert een hardwerkende en trouwe gildebroeders. Waar hij soms de tijd vandaan haalde, weten wij ook niet. Wij hopen dat Ans de weg naar de gildekamer blijft vinden om met ons het pijnlijke verlies te dragen. Evert - rust zacht.


Cloveniers Gilde Grave Koninklijke Onderscheiding Evert Vos
In de bijzondere alternatieve lintjes dag heeft burgemeester Lex Roolvink namens zijne majesteit Koning Willem Alexander de onderscheiding Lid in de orde van Oranje Nassau uitgereikt. Evert kwam rechtstreeks met rolstoel uit het ziekenhuis waar hij behandeld wordt voor een gecompliceerde breuk.

In de motivatie voor deze toekenning werd Evert geroemd door Roolvink voor de jarenlange bijdragen aan vrijwilligerswerk en bestuursfuncties. Waarbij Evert fijntjes opmerkte dat een deel daarvan niet op het lijstje stonden. In een dankwoord deed Evert een pleidooi voor het realiseren van een monument ter ere van Amerikaanse bevrijders tijdens operation Market Garden, wat ontworpen wordt door kunstenaar Joshua Pennings en zijn plek moet vinden op de nieuwe rotonde vlakbij de voormalige Generaal de Bonskazerne.

Foto: Marco van den Broek


Cloveniers Gilde Grave In Memoriam Harrie Hendriks (1924-2020)
We schrijven 19 oktober 1974. Toen moest er een historische optocht in Grave worden gehouden omdat we 300 jaar tevoren de Franse overheerser uit de stad gejaagd hadden. Iemand kwam met het idee om het Cloveniersgilde weer nieuw leven in de blazen. Zij moeste mee doen in de optocht. Voor Harrie het wist, was hij een van de 19 gildebroeders. Harrie was vaandeldrager, maar er was geen gildevaandel, zodat de Graafse stadsvlag meegevoerd moest worden. Hij was zo trots dat hij door de feesttent met het hele gilde tweemaal over het podium liep. Vanaf dat moment is Harrie zijn Cloveniersgilde trouw gebleven. Zesenveertig jaar lang!!

Harrie heeft bijna alle functies bekleed bij het Cloveniersgilde. Maar Koning is hij helaas nooit geworden. Harrie ging overal met het Cloveniersgilde heen: Gildedagen, Europees Gildefeest, paleis Soestdijk, Zuurkoolavonden, Koningsschieten, Historisch Spektakel, etc. We beschrijven nu enkele hoogtepunten uit zijn Clovenierstijd. Jammer genoeg heeft het gilde geen oud archief. Samen met Jan Timmermans heeft hij binnen enkele maanden een boek geschreven: “Schets van de Geschiedenis der Cloveniers of Schutterye tot Grave”. Dat “groene boekske” werd ten doop gehouden in mei 1977. Dat was ook het begin van het 450 jaar bestaan van het gilde.

In 1978 kreeg Harrie dan eindelijk een het nieuwe gildevaandel! Zo trots als een pauw! In 1981 gingen de families Hendriks en Verdijk naar Ierland. De schoonzoon van Hak Verdijk kwam uit Ierland en diens vader had daar een kroeg. In dat café werden talloze Ierse liedjes gezongen. Na afloop van die vakantie heeft Harrie een liedje gemaakt op de melodie van een van die liedjes: “Ins waer de Graaf un sterke stad…..met muure rontelum…”. Bij elk feest van de Cloveniers wordt dit lied ten gehore gebracht. Bij de begrafenis van Harrie Hendriks op 8 april 2020 klonk dat lied vanaf het carillon.

Vanaf 1983 tot 1986 was Harrie Hendriks gewalter van het Cloveniersgilde. In die tijd kreeg het gilde een schietterrein aan de Jan van Cuijkdijk en heeft hij de voorbereidingen voor de Vrije Gildedag in 1987 in gang gezet.

Op 10 augustus werd een ander boek van Harrie Hendriks en Jan Timmermans gepresenteerd: een lijvig boekwerk van de ambachtsgilden in Grave. Bij de presentatie van het ‘groene boekske’ in 1977 hebben de schrijver de opdracht meegekregen te zien wie de gildebroeders vanaf 1572 waren. In 2002 werd een boek gepresenteerd, samengesteld door Harrie Hendriks en Jan Timmermans, met alle wetenswaardigheden over de gildebroeders. Het was een voorrecht om met Harrie Hendriks deel uit te mogen maken van de Cloveniers of Schutterye tot Grave. Het ga je goed, welterusten.


Cloveniers Gilde Grave Nieuwjaars receptie 2020
Het was weer een zeer gezellige nieuwjaarsreceptie.


Cloveniers Gilde Grave Lichtjesavond 13 dec 2019
Het weer zat overdag niet mee, maar toen we om 18.00 begonnen kwam men toch al vlug in de sfeer van de komende feestdagen, Willy Martens met de acordeon en natuurlijk een mooi versierde gildekamer, bedankt alle die hier aan mee hebben gewerkt.


Cloveniers Gilde Grave Buren 7 dec 2019
Anna en Willem kregen van Buren een uitnodiging op daar de winter tentoonstelling te openen, in het weezenhuis een zeer mooie tentoonstelling, en ons tableau gaf een mooie weergave van hoe het vroeger moet zijn geweest.

Deelnemers bedankt voor de gezelligheid, en wie weet kunnen we de volgende keer met meer deelnemers gaan.


Cloveniers Gilde Grave Sint is de Hampoort 24 nov 2019
Knutselen en daarna toch nog bezoek van Sint en zijn Pieten, het was een mooie middag en genioeten voor ouders en kinderen, organisatie :Irene, Frans, Leonie en Anthony bedankt namens de Sint voor de fijne ontvangst.


Cloveniers Gilde Grave Intocht Sint 17 nov 2019
Kleine delegatie, maar het gaf een mooi plaatje daar op de loswal vooral de jeugdkong stond soms te bibberen en was blij met een kopje soep van Chris en Jonneke, dus bedankt het was fijn even samen na de teeravond bijkomen en de Sint te mogen verwelkomen. Geweldig zoals Kinderfolklore het geheel had geregeld!!!


Cloveniers Gilde Grave Teeravond 16 nov 2019
Even terug naar de zuurkoolavond. Het was een zeer geslaagde teeravond met optredens voor Jacco. Zeker de Koning heeft wat afgelachen. Het was een geweldige avond! Bedankt alle deelnemers voor uw inzet. Pieter en Peter welkom in ons midden en natuurlijk Esther en Jolanda fijn dat jullie erbij zijn, we hopen op vele mooie momenten samen. Aron en Jerry proficiat met de 12jr speld.


Cloveniers Gilde Grave 20 September 2019, manifestatie 75 jaar bevrijding.
We waren medeorganistor aan deze geweldige opvoering op de markt te Grave, die om 19.30u helemaal vol was, en de figuranten de sfeer van 1944 probeerde te laten herleven.

Onze bijdrage bestond uit naast het kanonschot en luidkeels meezingen van Ins wer de Graaf een sterke stad, het was geweldig, Bedankt iedereen die er bij was om mee te doen.Cloveniers Gilde Grave Cloveniers Gilde Grave Cloveniers Gilde GraveCloveniers Gilde Grave Koningschieten 2019
Zaterdag 7 september kwamen de Cloveniers weer bij elkaar voor het jaarlijks terug kerende Koningschieten. Vanuit de Gildekamer in de Hampoort vertrok de stoet door de stad naar het schietterrein aan de Jan van Cuijkdijk. Toen nog met de koning van 2018 Leo Burgers, deze nam afscheid en bedankte iedereen voor zijn mooie koningsjaar. Er namen 16 schutters deel aan de strijd en na 125 schoten kwam de vogel gemaakt door gildebroeder Henk Emons, naar beneden. Het was een zeer spannende wedstrijd, met een abrupt slot. De bezoekers maakte mee dat Jacco Sessink het laatste schot kon lossen en de vogel viel. Hij kan zich nu voor de 2e x gildekoning noemen nu voor het jaar 2019.

Cloveniers Gilde Grave Cloveniers Gilde Grave Cloveniers Gilde GraveCloveniers Gilde Grave Catharinaronde 2019
Rolstoel vierdaagse, een geweldige traditie waar we als Cloveniers graag aan mee werken, ook in augustus 2019, was het weer erg fijn deze rustplaats te verzorgen.


Cloveniers Gilde Grave Cloveniers Gilde Grave


Cloveniers Gilde Grave Opname Klaas kan alles 2019
De titel zegt het al, Klaas kan alles. Klaas heeft de opdracht om een selfie te verschieten met een kanon en daarvoor heeft men de medewerking gevraagd van de Cloveniers.

Aron, Remco en Henk van de Brink hebben klaas met de filmcrew 3 juli ontvangen in de gildekamer en rond 12.00 kon hij zijn selfie gaan verschieten bij de kanonnen aan de maas, we hopen op mooie beelden van dit kinderprogramma als het zal worden uitgezonden eind 2019.

Voor meer foto's kijkt u hier.Cloveniers Gilde Grave Reuzenstoet Maastricht 2019
Het St Catharinagilde nodigde ons uit om op 2 juni deze stoet mee te maken, vooraf moesten de kleren gepast worden iedereen kreeg zover het mogelijk was een pak uit weert. Met 2 busjes zijn we van Grave naar Weert te gaan met de leden die zich hiervoor hadden opgegeven.

O wat was het warm, maar complimenten van de leiding voor onze inzet en van het publiek veel complimenten voor de uitstraling van Anna en Willem uit Grave.

Voor meer foto's kijkt u hier.Cloveniers Gilde Grave Cloveniers Gilde Grave Gildedag Middelbeers 2019
19 mei, een warme dag in een mooie omgeving, we waren met 23 Leden in een mooie luxe bus naar Middelbeers gegaan, en Arnold als commandant, compliment en allemaal bedankt voor de inzet.

Cloveniers Gilde Grave Cloveniers Gilde Grave Cloveniers Gilde Grave


Cloveniers Gilde Grave Gemeentekoning schieten 2019
Gassel had de organisatie van het gemeentekoning schieten, met als hoogtepunt het schieten van een superkoning uit de deelnemers van het 25 jaar gemeentekoning schieten. A
d Poos uit Escharen won de titel van Gemeentekoning 2019!!!
2020 is het aan Escharen om dit te organiseren.
Cloveniers Gilde Grave Cloveniers Gilde Grave Cloveniers Gilde Grave


Cloveniers Gilde Grave Dodenherdenking 2019
4 Mei 2019, Mooie stoet met veel Cloveniers BEDANKT voor jullie aanwezigheid en we hopen op nog meer leden in 2020 die op dit zeer belangrijk moment aanwezig willen zijn om te herdenken.


Cloveniers Gilde Grave Cloveniers Gilde Grave Cloveniers Gilde Grave


Cloveniers Gilde Grave Cloveniers Gilde Grave Koningsdag 2019
Met Marco als commandant, vertrokken wij (af en toe op buienradar kijkend) naar het stadhuis. De weergodenwaren ons goed gezind deze dag, en met het Wilhelmus en kanonschot kon het beginnen waarna we samen volgens traditie aan de Oranjelikeur gingen in de Gildekamer.
Cloveniers Gilde Grave Cloveniers Gilde GraveCloveniers Gilde Grave Lintjesregen 2019
Op donderdag 26 april, de donderdag voor Koningsdag, heeft Bert Weberink uit handen van burgemeester Roolvink een koninklijke onderscheiding mogen ontvangen.
Wij feliciteren Bert met deze onderscheiding


Cloveniers Gilde Grave Jeugdkoningschieten 7 april 2019

Na een aantal jaren Historisch Spektakel, hebben we besloten ere en zondagmiddag van te maken, met als rode draad een jeugdkoning te schieten.
Dit gebeurde al enige keren, maar Jarno de Haas als jeugdkoning van 2015 liep nog steeds met ons mee als bordjesdrager.

Tijd voor een nieuwe dus, we hadden de Hampoort en Gildekamer weer in oude stijl, iedereen in kostuum, de hampoortspelen werden gebruikt en de Jeugdvogel was inzetbaar, toen na de lunch de 8 strijders gingen loten.

Het eerste schot was voor Locoburgemeester Anja Henisch, en groot was applaus toen alle stukken eraf vielen, maar daarna begon de jeugd aan een echte wedstrijd.

Cloveniers Gilde Grave Onze schutters hadden vooraf goede geoefend, maar met alle bezoekers erbij werd het pas een echte wedstrijd. Toen de eerste stukken begonnen te vallen zag je de spanning bij de deelnemers en een applaus klonk toen Milan de Haas het laatse stuk er afschoot.

Hoe leuke de blijde Inkomst met een zeer grote stoet aan mensen en muziek, het schild kreeg hij uit handen van Locoburgemeester Anja Henisch op het bordes van het historische stadhuis, samen het stadslied zingen met de Mertbloazers, dan naar de kanonnen aan de Maas voor een daverend schot. Een geweldige dag en Milan een fijn jaar gewenst als bordjesdrager bij de Cloveniers.

Cloveniers Gilde Grave Cloveniers Gilde Grave


Cloveniers Gilde Grave Goed geschoten
De Cloveniers vormen een onderdeel van de tentoonstelling GOED GESCHOTEN Dat op 9 maart officieel door het museum is geopend, en hier hebben we burgemeester Roolvink het eerste exemplaar van een zeer bijzondere samenwerking mogen overhandigen, het fotoboek een jaarlang Cloveniers.

Maar het allemaal niet compleet want vele hebben het mogelijk gemaakt om dit te realiseren, en allereerst de fotografen van de SOOS, BEDANKT voor jullie inzet om toch steeds bij de vele activiteiten aanwezig te zijn, Het was een druk jaar met mooie uitschieters en daarvan zal het verslag in de vorm van een journalistiek boek uit hopelijk van overtuigen.

Het was een mooie en bijzondere ervaring die samenwerking tussen de fotoclub de Soos en de Cloveniers daarom wil ik hier U niet langer ophouden en gaan we naar de tentoonstelling, het boek een jaarlang Cloveniers is te bestellen via inschrijflijsten zowel hier als in het museum en kost 20 euro.

Wij wensen U straks veel kijk plezier bij "Goed geschoten " en vergeet niet U in te schrijven voor “Een jaarlang Cloveniers” het is een journalistiek, historisch en cultureel fotoverslag geworden van het stadsgilde uit Grave.

Cloveniers Gilde Grave Cloveniers Gilde Grave


Carnaval in de Gildekamer
Het waren weer mooie uurtjes vooraf gaande aan de optocht tijdens het carnaval in Grave 2019. We mochten Prins Menno ontvangen met zijn klein gevolg en natuurlijk was er de erwtensoep van Bert Weberink, en kippensoep van Hannie Burgers.
De graafse jeskes waren er in grote getale, hoe mooi kan het begin van de optocht zijn samen.

Cloveniers Gilde Grave Cloveniers Gilde Grave Cloveniers Gilde Grave


Cloveniers Gilde Grave Omdopen Grave naar Pothuusburg
Ook hier was het Gilde aanwezig, om samen met Tita de XXXIX, Menno ter Horst, de Graafse vlag te strijken en de Pothuusburgse vlag in top te hangen.
Met een kanonschot van jeugdprins Loek, kon het Carnaval 2019 beginnen.

Alaaf.


Cloveniers Gilde Grave Cloveniers Gilde Grave


Cloveniers Gilde Grave Nieuwjaarsreceptie in de Gildekamer
Een zeer gezellige bijeenkomst in de Gildekamer en natuurlijk ontbraken de oliebollen van Rob niet. Met een hapje en een drankje werd er druk gesproken over het NIEUWE jaar, wat zal het brengen???Cloveniers Gilde Grave Cloveniers Gilde GraveCloveniers Gilde Grave Zuurkoolavond 2018
De traditionele TEERAVOND van het Gilde op 17 November, stond zeker in het teken van de Koning 2018, Leo Burgers. Maar eerst moest er nog 1 nieuwe gildebroeder beedigd worden: Remco van Haaren, welkom en we wensen je heel veel plezier bij ons gilde.

Ook waren er bedankjes voor het maken van de 4 zilvervesten, de dames van de life en leedpot en de uitslag van de kruisboog competitie Ans Vos en Hannie Burgers kregen hun aandenken.

12 jr lid: Bert Keereweer en Ger Wessels
25 jr lid: Grad Laurenssen en Jos van der Port

Iedereen bedankt voor de geweldige act’s die we deze avond mochten beleven.

Voor meer foto's kijkt u hier.Cloveniers Gilde Grave Knutsel pieten in de Hampoort
Dit jaar waren de knutselpieten naar de Gildekamer gekomen
Om samen met de kinderen ere en groot feest van te maken.
Zo werden ze ontvangen met veel pepernoten en papier
En dat knutselen gaf veel plezier

Voor iedereen een pakje
En als afsluiting een broodje met een knakje.

Bedankt alle helpers namens de jeugd, we hopen tot volgend jaar!!

Cloveniers Gilde Grave Cloveniers Gilde Grave Cloveniers Gilde Grave Cloveniers Gilde Grave


Cloveniers Gilde Grave Aankomst van de Sint in Grave
Ook dit jaar hadden we een kleine delegatie van het Gilde met de jeugdkoning op de Loswal, waar duizenden kinderen op de goedheiligman stonden te wachten.

Het was erg gezellig en Jarno kon samen met de burgemeester Roolvink hem welkom heten in Grave.

Ook in de havenstraat bij Chris, stonden de gildebroeders te genieten van dit volksfeest.
Cloveniers Gilde Grave Cloveniers Gilde Grave Cloveniers Gilde Grave


Cloveniers Gilde Grave Brabant Stoet te Bergen op Zoom
Met de zon hoog aan de hemel trok er op zondag 16 september 2018 een groots en lange stoet voorbij. De Brabant Stoet.

In deze gevarieerde lange tocht liepen ook de Cloveniers of Schutterye tot Grave mee. Zij vergezelden onze eigen Anna die met haar Willem en hun gevolg, dat door de straten van Bergen op Zoom schreed, tussen wel meer dan 100 deelnemende groepen!!!!! Vele belangstellende en enthousiaste mensen langs de kant maakte deze lange wandeling zeker de moeite waard!

Moe maar zeer voldaan keerde we allen huiswaarts om deze dag als warme herinnering te koesteren.


Cloveniers Gilde Grave Koningschieten 2018
Zaterdag 8 september kwamen de Cloveniers weer bij elkaar voor het jaarlijks terug kerende Koningschieten. Vanuit de Gildekamer in de Hampoort vertrok de stoet door de stad naar het schietterrein aan de Jan van Cuijkdijk. Toen nog met de koning van 2017 Leo Burgers, deze nam afscheid en bedankte iedereen voor zijn mooie koningsjaar.

Er namen 20 schutters deel aan de strijd en na 222 schoten kwam de vogel gemaakt door gildebroeder Henk Emons, naar beneden. Het was een zeer spannende wedstrijd, met veel bezoekers die meemaakte dat Leo Burgers het laatste schot kon lossen en de vogel viel. Hij kan zich dus wederom nu voor de 3e x gildekoning noemen nu voor het jaar 2018.

Na het kanonschot en de serenade van de Harmonie, bleef het nog lang gezellig in de Hampoort.


Cloveniers Gilde Grave Cloveniers Gilde Grave Cloveniers Gilde Grave


Cloveniers Gilde Grave Gemeentekoning schieten 2018
De voorzitter verwelkomt het Sint Jansgilde en St Antoniusgilde uit resp. Gassel en Escharen op deze zonninge zaterdag om samen op het schietveld van de Cloveniers te gaan strijden om de titel: gemeentekoning 2018.

Jos van de Port (gemeentekoning 2017) hing zijn schild onder de schietboom en kreeg uit handen van burgemeester Lex Roolvink namens de gemeente het herinneringschild opgespeld.

Toon was spreekstalmeester, Hannie en Mariella zorgden voor de telling en Michael voor het laden van het geweer. Zo kon na het vrijen van de vogel en het startschot van de oude gemeente koning de wedstrijd beginnen.

Vele drankjes verder en bij het 163e schot was de nieuwe koning bekend. Het schild gaat naar Gassel, want Martien van de Lockant mag de titel gemeentekoning 2018 dragen tot mei 2019. Dan gaan we naar Gassel voor weer een wedstrijd.

Voor meer foto's kijkt u hier.Cloveniers Gilde Grave Dodenherdenking: 2018
Op 4 mei 2018, verzamelen bij het historisch stadhuis, en onderleiding van Grad met de tambours trok de stoet van het Torenplein naar de Synagoge en eindigde bij het Historisch stadhuis.

Cloveniers bedankt voor de inzet, het was een mooie herdenking.

Voor meer foto's kijkt u hier.


Cloveniers Gilde Grave Koningsdag 2018
27 April was in meerdere opzichten een geweldige dag. Niet alleen vanwege de verjaardag van de koning, het lintje voor de voorzitter en het kanonschot bij het stadhuis. Grave was stralend aanwezig op deze dag.

Na de traditionele rondgang kreeg het Cloveniersgilde in de Hampoort uit handen van Marie-José Verbeeten de laatste ontbrekende patronesplaat van Sint Catharina geschonken.

Omdat de patronesplaat bestaat uit oud en nieuw zilver, was ook burgemeester Lex Roolvink hierbij aanwezig. Jan Timmermans legde ons allemaal nog eens uit hoe het historisch in elkaar zat en Harry Hendriks, ons oudste lid, kreeg het omgehangen.

Iedereen bedankt voor zijn en haar inspanningen.

Voor meer foto's kijkt u hier.Cloveniers Gilde Grave Koninklijke onderscheiding voor Leo Burgers
Leo Burgers, heeft op 26 April 2018 uit handen van de Burgemeester Lex Roolvink een koniklijke onderscheiding mogen ontvangen.

Burgemeester Roolvink: "De heer Burgers is vanaf 2002 actief voor het Cloveniersgilde officieel de Cloveniers of Schutterye tot Grave. De heer Burgers is een echte verbinder die zorgt voor een goede samenwerking bij alle activiteiten die hij verricht. Elke gelegenheid pakt hij aan om Grave als vestingstad op de kaart te zetten. Zo is hij de afgelopen jaren zeer druk geweest met het Historisch Spektakel Grave, dat een opmaat was voor de Vestingstedendagen Grave 2018. Verder is hij actief geweest bij de Stichting Graafs Smartlappenfestival (van 2003 – 2016). Sinds 2002 is hij vrijwilliger en medelid van de zang-, toneel- en cabaretgroep Kneut die menig (oudere) toeschouwer in o.a. verzorgingstehuizen vermaakt. Alles wordt door de heer Burgers altijd tot in de puntjes verzorgd".

Namens alle Cloveniers en hun echtgenoten van harte proficiat.

Foto Marco van den Broek


Cloveniers Gilde Grave Vestingstedendagen 2018

7 en 8 april 2018 waren er in Grave de vestigingstedendagen. Wat heeft de Hampoort zich mooi laten zien! Gilde broeder Anthony Peeters en zijn vrouw Leonie Peeters vertolkte de rollen van Willem van Oranje en Anna van Buren. Deze dagen liet Grave zien hoe rijk haar geschiedenis is! Alle mensen in de gezellige straatjes van Grave spraken vol lof over het tableau vivant, die dankzij het geweldige enthousiasme en inzet van Leo Burgers tot leven kwam. Voor ons een hele eer om deze fantastische rollen te spelen. Wij kijken terug op 2 bijzondere en prachtige dagen! Iedereen die heeft meegeholpen aan dit geweldige feest Dank je wel!


Cloveniers Gilde Grave Cloveniers Gilde Grave


Cloveniers Gilde Grave NL doet 2018

Het was al vroeg druk in de Hampoort op 10 Maart 2018, een dag bekend als NL Doet, vrijwilligersdag in Nederland. De Cloveniers hadden in samenwerking met het College en raadsleden de kazematten op het Viso terrein als uitdaging genomen. Alle deelnemers bedankt en zeker de dames voor de koffie, soep en broodjes het was een mooie ervaring, deze kazematten weer zichtbaar te maken voor de bezoekers.

Voor meer foto's kijkt u hier.


Cloveniers Gilde Grave Optocht 2018

Carnaval op maandagochtend voor de optocht, met natuurlijk Snert van Bert en soep van Han, bedankt allemaal het was gezellig.

Voor meer foto's kijkt u hier.


Cloveniers Gilde Grave Omdopen 2018

Het was weer een geweldig carnaval, wij mochten mee doen met het omdopen van de stad, tevens mocht de jeugdprinses Femke het start schot geven.

Voor meer foto's kijkt u hier.


Cloveniers Gilde Grave Nieuwjaarsreceptie 2018

Gildebroeders en zusters, welkom in de Hampoort op deze traditionele nieuwjaars bijeenkomst, vele hebben elkaar in de eerste week van januari al de beste gelukwensen gegeven op meerdere bijeenkomsten, maar toch willen ook wij als bestuur SAMEN met U het glas heffen op het nieuwe jaar. Als voorzitter roep ik vooral op om vooruit te kijken en niet te veel achterom, probeer al het oude zeer of conflicte die er zijn postief te benaderen, want voor je het weet is ook 2018 al weer voorbij.

Ik denk dat op een dag als deze we alle vrijwilligers moeten bedanken voor hun inzet bij het Gilde, en dit maal wil ik graag een applaus voor de dames die veel werk maken van de historische kleding, dames BEDANKT, en vorig jaar perfect onze pop up winkel hebben gerund, en natuurlijk ons spektakel.

Natuurlijk was voor mij 2017 een mooi jaar met een geschenkje dat ik onverwacht Koning mocht worden, maar ook de voorbereidingen voor onze bijdrage aan de 7 en 8 april lopen volop, als Cloveniers proberen we de kar te blijven voort duwen, ik hoop dat hij blijft rollen. We plannen het spektakel op een ontmoeting tussen Anna van Buren en Willem van Oranje, en natuurlijk hopen we dat het zilver van St Ctharina klaar is om uitgereikt te worden op de zondag.

We kunnen het niet alleen dus hebben we UW hulp en inbreng hard nodig, we proberen zo snel mogelijk te laten weten hoe de dagen gaan verlopen.

Dus geef U op en doe met ons mee, om ook dit jaar samen met elkaar de stad te promoten.

Gildebroeders en zusters, eerst wil ik graag het glas heffen op 2018 dat het moge brengen wat iedereen ervan verwacht.

Cloveniers Gilde Grave Cloveniers Gilde Grave Cloveniers Gilde Grave