40 weerbare mannen vieren gildefeest

Cloveniersgilde of Schutterye tot Grave bij gildedag in Haps 2024Halve eeuw jubileum na heropleving broederschap

Het komend weekend, op zaterdag 21 september, vieren de leden van het Cloveniersgilde uit Grave het 50-jarig jubileum van de Cloveniers of Schutterij tot Grave, na de heropleving in 1974. Het Cloveniersgilde werd in 1527 opgericht door Floris van Egmond, de landheer van Grave, en is met recht de oudste vereniging van de vestingstad. “Een gilde stopt nooit, maar gaat soms even slapen. Zo ook in de periode voor 1974,” zegt Jan Timmermans, een van de leden die betrokken was bij de heropleving 50 jaar geleden.

Zaterdag 21 september wordt dan ook een feestdag voor de 40 leden en hun aanhang in hun clubhuis, de gildekamer van de monumentale Hampoort. Wethouder Joost Hendriks van de gemeente Land van Cuijk is speciale gast, samen met oud-leden en andere genodigden tijdens de receptie. Daarna volgt een rondgang door de stad, waarbij traditioneel het kanon wordt afgeschoten. Vervolgens zullen de cloveniers strijden om de titel van “dagkoning” tijdens een luchtbukscompetitie, en de feestelijke dag wordt afgesloten met een feestavond.

Het Graafse Cloveniersgilde is springlevend en heeft een lange wachtlijst, wat veel zegt over de sfeer en de broederschap binnen deze oude, traditionele Graafse vereniging.